Днес е Международния ден на прегръдката

Днешният Международен ден на прегръдката бе отбелязан и в Добрич. Студенти от международния колеж обиколиха центъра на Добрич с желанието да създадат настроение и да прегърнат всеки желаещ. Четиримата младежи - Анастасия, Елена, Митко и Гочо са членове на клуб „Hitts" към колежа, като това една от първите им изяви. Беше много вълнуващо, разказа в ефира на радио "Добруджа" Митко. Той призна, че най-много желаещи е имало за прегръдка с рускинята Настя. По думите й в родния й град Смоленск също има подобни инициативи. Над 200 души са успели да прегърнат младежите. Представители на младежката организация на БЧК също отбелязаха Деня на прегръдката, като бяха придружавани от клоун, който раздаваше малчуганите с балони.
Денят на прегръдката е първоначално Национален ден на прегръдката в САЩ от 1986 г. Измислен е от тогава 24-годишния специалист по лечение на деца с противообществени прояви Кевин Заборни от Мичиган. Недоволен от социологическия факт, че американците се срамуват да показват чувствата си на обществено място, той решава, че би било хубаво да има един ден в годината, в който публичните прояви на привързаност да са истински празник. Заборни избира именно тази дата, защото се пада между Коледа и Свети Валентин – времето, когато се предполага, че преживяваме емоционален спад.
Според традицията на празника, на този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора.
Именно на този ден младежите и девойките са се прегръщали помежду си без интимен мотив. Според една легенда, по време на приятелската прегръдка хората обменят душевна топлина.